Diplomski performans Okidač / Slavica Dolašević

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2404 of /var/www/vhosts/g12hub.com/httpdocs/includes/menu.inc).
06-05-2017

Umetnica Slavica Dolašević o svom diplomskom performansu "Okidač":

"Performans „Okidač“ je nastao kao ishod sna, u kome sam, kroz epizode, sanjala da sam mrtva i da ne mogu da doprem do meni bliskih ljudi iz „živog“ sveta. Nakon buđenja, razmišljajući o tome kada i kako sam „umrla“, došla sam do otkrića tokom slaganja stvari u stanu. Kada bih završila ritual sređivanja svega „što se mora“, pomislila bih da je konačno vreme da se posvetim sebi i ljudima koje volim... A onda bih shvatila da imam snage jedino da zaspim. Ta situacija se ponavljala bar godinu dana i neprimetno me je uljuljkivala u osećaj sigurnosti. Cela energija bi bila potrošena na repetitivne zadatke kojima nikad nema kraja, i uvek bih mogla da stvorim nove, ni od kuda i zauvek. Nesvesno sam odlagala život, a podsvest je kroz snove pokušavala da mi kaže da polako umirem, da se udaljavam od sebe i svega što volim. Jednog jutra sam se probudila i shvatila da gledam u sanduk koji me čeka, koji me je na kraju svakog dana uvek i čekao.
Ovim performansom želim da predstavim svoj ritual sa završetkom koji se ne bi naslutio isprva, u nadi da će dotaći svakoga ko mu bude prisustvovao – da će taj ritual biti okidač publici, kao što je bio i meni. Želim da moj performans bude podsećanje i opomena - da ne mora da se desi velika povreda ili nesreća, kako to obično biva, da bismo zastali i osvrnuli se na svoj život i ljude u njemu, shvativši da previše vremena provodimo baveći se nečim, u suštini ispraznim, zanemarujući svet oko sebe i sve ono i one za koje mislimo da živimo. 
U današnjem svetu društvene evolucije i komunikacije preko socijalnih mreža, lako je zavaravati se da živimo opipljiv, stvaran, ispunjen i emotivan život i teško je osvestiti to jednom kada se upetljamo u kovitlac fantazma. I tek na kraju shvatimo ljubav koju smo propustili."

Muzika: Katarina Ranković

Slavica Dolašević, rođena 28. oktobra 1990, je grafički dizajner i fotograf po struci. Diplomirala je na Fakultetu za umetnost i dizajn, na odseku Grafički dizajn i vizuelne komunikacije. U toku studija je najvišeradila u poljima fotografije i slikarstva. Takođe je bila izložena uticajima multimedije, spoju igre i interaktivne animacije, i to ju je nakon studija odvelo na put plesa, performansa, fizičkog teatra i eksperimenata u sferama savremenog plesa, Butoh plesa i vazdušnih akrobacija.
Neki od umetnika sa kojima je radilakao performer i ko-autor su: Svetlana Đurović (Figura Elementaria), Natsuko Kono (Urban Butoh Timelines, Butoh Shirotokai), Sanja Cvrkotić (Adaptacija), Sonja Petrović (Everyman), Marta Jovanović / PerformanceHUB (Deathwish, Okidač), Miao Jiaxin (Wind), IvanaRajić, Cirkusfera…