Diplomski performans Radost Evrope / Milan Jovanović

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2404 of /var/www/vhosts/g12hub.com/httpdocs/includes/menu.inc).
24-11-2016

Performans Radost Evrope se održao u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u četvrtak, 24. novembar sa početkom od 20h

Pol ne postoji, postoji jedino rod. Rod je performativan. - J. Batler

“Rođen sam istoga dana kada je simbolično rođena nova, najnovija moderna Evropa, na dan pada Berlinskog zida. Moj rođendan, dan kada me majka bespolnog rodila, poklopio se sa sakralnom svetkovinom koja je označila početak novih međudržavnih odnosa u Evropi. Mene su vaspitali moji roditelji, a kakvu decu je vaspitala Evropa? Ja sam vršnjak Europe ali nju viđam retko, eventualno na proslavama mature. Zato se pitam kakvu to decu stvara Srbija?”

Performans je bio podeljen u 5 scena:

1. Huligan
2. B. Brecht - Majka hrabrost i njena deca
3. Majka na terapiji
4. Srbijanka (majka huligana)
5. Majka Evropa

“Radost Evrope” predstavlja studentski performans koji se realizuje u okviru programa PerformanceHUB.

Milan Jovanovic (28) je performans i dramski umetnik koji zivi i radi u Beogradu. Nakon dosta odigranih predstava, usmerava se na performans art. Prvi performans je bio pod rezijom Bojana Đorđeva ''Protok zudnje'' (2013), a onda i Zodiac pod pokroviteljstvom Art Elle programa (2015), a tada i postaje student PerformanceHUB platforme koji je pokrenula umetnica Marta Jovanović, sa kojim nastavlja saradnju na produkciji platforme u okviru koje su organizovane radionice poznatih svetskih imena u svetu performansa. Sa glasovnom instalacijom učestvuje na Queer salonu u Kulturnom centru Grad (2015). Milanov prvi samostalni performans je bio u okviru konkursa Moje kreativno ja gde se predstavio sam performansom ''U raljama laži''. Ove godine u Berlinu je pohađao radionicu čuvenog berlinskog koreografa Nir de Volff-a sa kojim je radio metodu pozorišnog performansa Total Brutal. U februaru ove godine svojim performansom ''Revival'' otvara Radisson Blu Artist in Residency program, a nakon toga performans biva objavljen i na sajtu prestižnog Getty research instituta iz Los Anđelesa. Ove godine na otvaranju Beogradskog salona učestvovao u performansu turske umetnice Nezaket Ekici ''Hatchet''.