Performans Ivane Ranisavljević Armour of Proof

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2404 of /var/www/vhosts/g12hub.com/httpdocs/includes/menu.inc).
17-07-2018

Otvaranje izložbe BEOGRADSKA PERFORMANS ART SCENA – JEDAN UVID Domu omladine Beograda je bilo upotpunjeno performansom Ivane Ranisavljević (Armour of Proof) nakon pozdravnog govora i predstavljanja publikacije.

 

Armour of Proof je izveden 17. jula 2018. godine u Galeriji Domu omladine Beograda.

 

Smatrajući da svako fizičko oboljenje nastaje usled potisnutih, neosvešćenih i nerazrešenih emocionalnih konflikata, kao i zaboravljene ljubavi ka samom sebi, umetnica ukazuje na pasivno nasilje mediokriteta društva u kom živi, a kojim je svako, svakodnevno podvrgnut, nateran da (ne)svesno postane deo tog mehanizma (auto)destrukcije. U procesu žalosti zbog gubitka bliske osobe, svoje majke, umetnica ispituje i rekonstruiše, s jedne strane vezu između vaspitanja, učenja, uverenja, predrasuda, uslovljenih mentalitetom porodice i društva i psiho-fizičkog zdravlja, s druge strane. Praveći paralelu između majčine i svoje bolesti, i prolazeći kroz čitav raspon osećanja na emocionalnoj skali, od straha, besa, frustracije, tuge, preko ravnodušnosti, mirenja, umetnica se u trenutnoj fazi “razapetosti i zakucanosti” nada sledećem pozitivnom stanju. Ovaj performans je aktivni i materijalni deo njenog nadanja i inicijalni akt jednog dubljeg istraživanja i buduće umetničke prakse na istu temu.

---

Oklop dokaza, zamišljen je i realizovan kao performans kojim je eksplicitno predstavljen stav umetnice prema vlastitom realitetu, onom iskonskom, ličnom, proisteklom iz duboke lične tragedije i boli, ali i onom društvenom, formativnom, osvedočenom kroz različite stepene socijalne segregacije, čija je manifestovanost zatrovala društvene relacije i postala krajnje devijantni princip, kome se u kontekstu savremenog življenja pridaju karakteristike etičnosti. Ovaj problem je raslojen i prikazan u njegovom izvornom obliku, iskonskom, koji je inicijalno iniciran i onom drugom koji je nestao u procesu društvene instrumentalizovanosti.

Žalost zbog gubitka majke, bliske i važne osobe u njenom životu, umetnica preispituje, rekonstruiše i analizira. Ona traži vezu između arhetipa vaspitanja, učenja i uverenja, kao i predrasuda koje odatle proizilaze, a koje su uslovljene mentalitetom porodice i društva i ukupnog psiho-fizičkog zdravlja. Na primeru paralele između majčine i svoje bolesti, umetnica prikazuje širok raspon osećanja u osetljivoj emotivnoj amplitudi, raspeta izmedju straha, besa i frustracije, tuge i nemoći, ali i poslednjeg uporišta sažetog u ravnodušnost i mirenje. Umetnica se u fazi “razapetosti i oklopljenosti” nada obnavljanju u njenoj pozitivnoj projekciji, u kojoj je telo neoboriv dokaz. Kontemplativna nota rođena je u dubini duše, u kome se bol suštinski ne odbacije, on se živi, on svedoči, podučava, on je i telesno osvedočen, prisutan i sveprožimajuć, telo i njegovo saniranje mera je lične i društvene etičnosti, udaljene i nepomirljive. 

Projekovano u stavu da svako fizičko oboljenje nastaje usled potisnutih, neosvešćenih i nerazrešenih emocionalnih konflikata, kao i zaboravljene ljubavi ka samom sebi, umetnica svojim telesnim i duhovnim aktom svedoči i ukazuje na pasivno nasilje društvenih mediokriteta, kojima svako svakodnevno podvrgnut i prisiljen da (ne)svesno postane deo projektovane etičnosti i realiteta (auto) destrukcije.
Ovaj performans, aktivni je materijalni deo nada koje umetnica polaže u inicijalni akt dubokog istraživanja i izražavanja, obnovljivog traženja duhovnih konstanti, kritičnosti prema društvenim i socijalnim normativima i moralnoj devijantnosti, čime je simbolično nagoveštena tema njenih budućih umetničkih praksi.

 

Ivana Ranisavljević (1983) Beograd, Srbija
Vizuelna i performans umetnica iz Srbije. Godine 2011, diplomirala je na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta u Beogradu, u klasi redovnog prof. Jovana Sivačkog. Pored tradicionalnih, klasičnih likovnih umetnosti (slikarstva, crteža i grafike), polje njenog interesovanja je oblast novih medija (multimedijalna umetnost, performans, body-art, video-rad, prostorne instalacije). Njen stvaralački likovni rad do sad je prikazan u nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu, a u poslednjih šest godina intenzivno je angažovana u oblasti performans umetnosti.

 

Foto: Miloš Banjalica